Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се средната възраст на жените, пристъпващи към ин витро

д-р Георги Стаменов
Снимка: БГНЕС


Проучване на агенция "Екзакта" показва, че се увеличава средната възраст при жените, които предприемат ин витро процедури . Под 1 процент са шансовете на жена над 45 години да забременее и роди здраво бебе, предупреждават лекарите.

Голям процент от образованите жени от по-големите градове у нас посочват, че раждането на дете е по-важно от кариерата. На обратното мнение са 9 на сто от анкетираните. Д-р Георги Стаменов - специалист по репродуктивно здраве уточнява, че средната възрастза инвитро забременяване от 35 години вече е станала 38:
Пълна дивотия и глупост е това да се твърди, че каузата на замразяване на яйцеклетки е "Замрази яйцеклетки, за да работиш сега, а не да забременяваш". Аз се занимавам с жени, които искат да забременеят и жени, които по принцип имат проблем със забременяването, но ще ви кажа нещо, няма по голяма сила от тази, когато една жена реши да забременее.
Сред причините да не се бърза с раждането са липсата на постоянен партньор, финансови затруднения и кариерно развитие. 5 на сто от жените изобщо не искат да имат деца. Изследването е национално представително сред 703 жени между 18 и 43 години.
Д -р Георги Стаменов отбеляза също, че методът "висок форцепс", използван при раждане, не е отречен, но е отживелица, още повече че не всеки специалист може да го прилага.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!