Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските производители на сирене и биопродукти биха спечелили от евентуалното подписване на ТПТИ

Снимка: БГНЕС

Българските производители на сирене и биопродукти биха спечелили от евентуалното подписване на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции /ТПТИ/ между Съединените щати и Европейския съюз. Анализът за ползите от споразумението е спорен и ако не бъдат вкарани корекции в проекта, той няма да се реализира. Позицията е на евродепутата - социалист Момчил Неков.

Българските производители на бяло саламурено сирене, на суров тютюн, етерични масла, на мед, на вино и биологични продукти, може да спечелят от евентуалното подписване на споразумението за партньорство, между Европейския съюз и Съединените щати. Такава е оценката в доклада на Института за аграрна политика, който анализира ефектите от договора върху родното ни земеделие. Възможностите са пред малките и средни предприятия, които могат да предложат типичните неразработени производства с българска марка, коментира евродепутатът Момчил Неков:

На 1-ви юли смятаме да стартираме инициатива за точно тези нишови продукти. Да ги изнамерим в България за една година, за да можем да ги защитим. И наистина с тях да участваме на всички световни пазари.

Споразумението обаче не трябва да допуска снижаването на стандартите по отношение на храните и околната среда, категоричен беше Неков.

Ние, социалистите в Европейския парламент, ще следим много целенасочено това, което каза Юнкер. Че храната, която ядем, защитата на личните данни на европейците и услугите от общ интерес са непрехвърлими. Освен, ако целта не е да се постигне по-високо ниво на защита.

Момчил Неков посочи още, че споразумението няма да подобри всеобхватно положението в Европейския съюз. Затова европейците сами трябва да намерят начин да се справят с проблемите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!