Българските производители на сирене и биопродукти биха спечелили от евентуалното подписване на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции /ТПТИ/ между Съединените щати и Европейския съюз. Анализът за ползите от споразумението е спорен и ако не бъдат вкарани корекции в проекта, той няма да се реализира. Позицията е на евродепутата - социалист Момчил Неков.
Българските производители на бяло саламурено сирене, на суров тютюн, етерични масла, на мед, на вино и биологични продукти, може да спечелят от евентуалното подписване на споразумението за партньорство, между Европейския съюз и Съединените щати. Такава е оценката в доклада на Института за аграрна политика, който анализира ефектите от договора върху родното ни земеделие. Възможностите са пред малките и средни предприятия, които могат да предложат типичните неразработени производства с българска марка, коментира евродепутатът Момчил Неков:
На 1-ви юли смятаме да стартираме инициатива за точно тези нишови продукти. Да ги изнамерим в България за една година, за да можем да ги защитим. И наистина с тях да участваме на всички световни пазари.
Споразумението обаче не трябва да допуска снижаването на стандартите по отношение на храните и околната среда, категоричен беше Неков.
Ние, социалистите в Европейския парламент, ще следим много целенасочено това, което каза Юнкер. Че храната, която ядем, защитата на личните данни на европейците и услугите от общ интерес са непрехвърлими. Освен, ако целта не е да се постигне по-високо ниво на защита.
Момчил Неков посочи още, че споразумението няма да подобри всеобхватно положението в Европейския съюз. Затова европейците сами трябва да намерят начин да се справят с проблемите.
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net