Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веска Събева: Трябва укрепване на ТЕЛК

Снимка: БГНЕС
Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) не трябва да бъдат закривани, а укрепени, каза пред "Хоризонт" Веска Събева, член на Националния съвет за интеграцията на хората с увреждания.

НЕЛК също трябва да бъде подсилен от специалисти. Това са специалисти със специалност, която имат десет години. Това са хора с висока квалификация и не можеш ти да им дадеш една заплата, с която те да се чудят как да оцелеят.

Дали ще се казва ТЕЛК, или как, няма значение. Няма кой друг да даде вид и степен на увреждания, освен лекар. Но тези медицински комисии дават комплексна оценка на хората. Те не дават от един човек и от един специалист.


Съветът предлага промени в работата на ТЕЛК-овете, които ще бъдат внесени чрез депутата Димитър Шишков, член на здравната комисия.

Промените ще обхванат 20 нормативни документа не само в Закона за здравето, а ще засегнат над 470 000 души с инвалидни пенсии и над 50 000 хора с увреждания на социални пенсии.

Според Шишков не трябва да се увеличава броят на ТЕЛК-овете, които са 72. Според реформата се предвижда да станат около 1000 и в тях да има по един служител, който да определя групата за инвалидност.

Те няма точно да се закрият, п
о-скоро ще бъдат преструктурирани, да си има специалист, който специалист ще се занимава изцяло с ТЕЛК-а. Аз лично не го приемам, защото от 72, те изведнъж ще станат над 1000. На този етап ние нямаме този ресурс.

Реформаторският блок поема ангажимент да внесе предложенията на хората с увреждания за промени. Исканията са още да има специалисти по трудова медицина към ТЕЛК-овете, които да оценяват възможностите на хората с увреждания да работят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!