Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията "КТБ" внесе промени в Закона за кредитните институции

| обновено на 04.06.15 в 15:27
Десислава Атанасова
Снимка: БГНЕС

Тотално падане на банковата тайна за сметки, кредити и вложения в КТБ е окончателното предложение на парламентарната комисия, която проверява казуса.

Сред предложенията са да падне банковата тайна, обясни председателят на комисията Десислава Атанасова:

За всички физически и юридически лица, размерът на техните влогове и сметки, на които са били предоставени привилигеровани лихвени условия, разпоредителни сделки с влогове след поставяне на банката под специален надзор. За всички, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия, като цесия или прихващане.

Финансовият министър, председателят на фонда за гарантиране на влоговете и синдиците ще имат право да искат разкриване на вложенията на партиите, на държавната администрация, политици и семействата им, както и кредитите им и сметките им. Вътрешният одитор, който ще проверява КТБ, пък ще може да проследи всички транзакции между всички свързани лица, дори и в офшорни зони. Десислава Атанасова изрази надежда, че единодушието от комисията ще се пренесе и в пленарната зала, когато промените влязат за обсъждане. Десислава Атанасова посочи:
Това е само началото на края от дейността на комисията. Ние подготвяме доклад, който следващата седмица ще внесем за обсъждане. Знаете, че на 12 юни изтича нашият срок за дейността ни. Всички парламентарни групи са подкрепили този законопроект. Предполагам, че и всички парламентарни групи ще подкрепят следващите законодателни предложения на нашата комисия и надявам се, наистина с подобен консенсус те да станат факт след гласуването им в пленарна зала.
ГЕРБ ще подкрепи провеждането на национален референдум за изборните правила, обявено от президента Росен Плевнелиев, каза още Атанасова. Вчера държавният глава обяви, че предлага допитване до народа по три въпроса, което да бъде заедно с местния вот през есента, който насрочи за 25 октомври.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!