Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърският въпрос може да бъде решен в рамките на месеци

Снимка: Бранислава Бобанац

В рамките на месеци, а не на години, може да бъде решен Кипърският въпрос, заяви лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ след срещата си в четвъртък вечерта с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Ню Йорк. В същото време президентът на Кипър Никос Анастасиадис представи нови предложения за мерки за укрепване на доверието между двете кипърски общности, които ще бъдат обсъдени по време на преговорите между двамата лидери.

Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ очаква "продуктивни преговори" и "продуктивни мерки за изграждане на доверието", които да доведат до постигането на взаимно приемливо, трайно и устойчиво решение на Кипърския въпрос в следващите месеци. Това е, което ние се опитваме да постигнем реално, за да създадем по-добро бъдеще за младите поколения, подчерта той.

Новата положителна атмосфера, в която се водят преговорите за обединяването на Кипър, бе високо оценена от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Срещата между двамата в Ню Йорк бе тяхната първа среща след избора на Акънджъ в края на април за президент на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Мирните преговори за решаването на висящия над 40 години Кипърски въпрос се провеждат под егидата на ООН.

В същото време на заседание на Националния съвет президентът на Кипър Никос Анастасиадис връчи на лидерите на парламентарно представените партии нов списък с предложения за мерки за укрепване на доверието. Кипърските гърци предлагат създаването на бизнеспарк, общ пазар и "Парк на мира" в буферната зона, създаването на общо пространство за културни дейности, отваряне на всички пропускателни пунктове в стария град на Никозия, както и други пунктове на територията на страната. Никозия е готова да улесни преминаването на товарни превозни средства на кипърските турци през демаркационната линия, за да облекчи търговията между двете части на разделената страна. Предложението за намаляване на военните сили по протежение на линията на примирието опира обаче до позицията на Турция.

Според Анастасиадис мерките за изграждане на доверието не са основният фокус на преговорите за решаване на Кипърския въпрос, те трябва само да го улеснят, като поддържат добрия климат, в който се води диалогът.

Нови мерки за изграждане на доверието, както и първите преговорни глави, по същество ще бъдат обсъдени от лидерите на двете кипърски общности на следващата им среща на 17-и  юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!