Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В габровско село възраждат храм, изоставен преди повече от век

Днес в габровското село Борики ще бъде осветен новият храм, въздигнат от руините на старата църква, изоставена преди повече от век. Пред иконостаса ще застанат всички дарители и помощници, които за 6 години успяха да възстановят храма.

Камбаната на новия храм "Свети Николай Чудотворец" ще събере жителите на Борики и околните села, за да запалят свещ в църквата, издигната върху старите каменни основи - едиствените останки от храма, запуснат повече от век.

Благодарение на частни дарители на средства и материали, на финансова помощ от Дирекцията по вероизповедания, на доброволен труд и усилията на кметския наместник Николай Михов, църквата е възстановена за 6 години. Инициатор на богоугодното дело е проф. д-р Петър Тивчев, габровски зет, чийто дом е в село Борики:

Един такъв обект не прави хората безразлични. Прави ги по-задружни, прави ги по-добри с тези събирания - къде на средства, къде на труд, къде в бригади. Започнаха да си говорят помежду си хора, които години наред бяха скарани. Само това да остане, пак е добре.

В храма, съграден с общи усилия, ще се черкуват жителите на четирите села в кметство Борики, а и от съседни, в които няма църква. Свещеник ще служи веднъж месечно и на празници. За освещаването днес ще пристигне Великотърновският митрополит Григорий. Църковни песнопения ще огласят новия храм, в който хората се надяват да се правят венчавки и кръщенета.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!