Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресконференция на протестиращи журналисти от БНР се проведе в БТА

БНР

Протестиращите журналисти в БНР описаха ситуацията в медията като "усещане за репресии и дискриминация, което се подхранва от ръководството". Те дадоха специална пресконференция в БТА.

Добрина Добрева от Радио София каза, че вече има наказателна мярка срещу протестиращите и това се изразява в хонорарите им. Тя поиска проверка от Инспекцията по труда относно възнагражденията. Ирен Филева от програма "Христо Ботев" заяви, че се обмисля дали да не се сезира Комисията за защита от дискриминация заради усещането за дискриминация, а по думите на Ирен Филева, още от преди година има декларация за случващото се в Радиото, а не отсега. Тя припомни, че от началото на годината са спрени средните вълни на радиото, а Радио България се е превърнало в списание.

На тази пресконференция бяха поканени членовете на СЕМ и единственият, който се отзова на тази покана беше Мария Стоянова. Тя взе думата и каза, че се чуди дали неуспехът в медийния сектор ще доведе до провал на демокрацията. Веднага след нея взе думата водещият на "12 плюс З" и продуцент Петър Волгин, който каза: Трогателно е, когато член на СЕМ се опитва да бъде приятел на протестиращите. В СЕМ няма никой, който да е на страната на протестиращите и цитира думи на Мария Стоянова от преди година, когато тя "харесвала това ръководство". Според Петър Волгин в СЕМ има хора, които изпълняват политически поръчки, а Мария Стоянова го нарече "лъжец". 

Същевременно в края на миналата седмица генералният директор на БНР Радослав Янкулов отправи покана към протестиращите и неангажираните с протеста за среща в Радиото днес следобед. Янкулов мотивира поканата с категоричното си желание за възстановяване на диалога като средство за разумно решаване на възникналите проблеми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!