Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган призова всички политически партии да постъпят отговорно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първото си изказване  след провелите се парламентарни избори в югоизточната ни съседка президентът  Реджеп Тайип Ердоган призова всички политически партии да постъпят отговорно и да помогнат за запазване на стабилността на страната. В изявлението се казва още, че нито една политическа формация не е получила мандат да управлява самостоятелно страната, като мнението на народа трябва да бъде уважено.

Като доказателство за неочаквания развой на изборите в Турция бе сривът на борсовия индекс на страната, както и рекордният спад на лирата. Повечето коментатори в Анкара виждат възможността да се създаде правителство между Партията на справедливостта и развитието /AKP/ и Партията на националистическото действие /MHP/, но дали ще се стигне до този вариант е още много рано да се каже, защото политическите неизвестни са много. Първият тест за постигнато коалиционно споразумение ще бъде изборът на председател на Меджлиса, ако това не стане, то тогава Турция ще тръгне по пътя на предсрочните парламентарни избори, които могат да се проведат в началото или средата на есента.

Пред турската телевизия ТRT-TURK лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че изборите са тържество на демокрацията. С вота от 7 юни турският народ изправи четирите партии пред сложен политически ребус, които те трябва да решат като намерят формула, гарантираща Турция като модерна демокрация. Относно сравнението между българската партия ДПС и прокюрдската формация HDP, Местан коментира че ДПС е имало историческия шанс, че не само разруши етническата рамка да работи за единството и просперитета и осъжда всякакви форми на радикализъм и сепаратизъм, ако HDP споделя всички принципи, е едно, в противен случай те са неуместни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!