Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великотърновският театър е във финансов колапс

Христофор Йонов,директор на МДТ,,Константин Кисимов,, във Велико Търново
Снимка: Катя Чорова

Музикално-драматичният театър "Константин Кисимов" във Велико Търново е във финасов колапс. Според директора му Христофор Йонов, причината за това е в методиката, по която държавата финансира културните институти.

Театърът има над 400 хиляди лева неразплатени разходи. Артистите по граждански договори не са получавали хонорари от четири месеца и заплашват, че няма да участват в спектаклите, каза директорът Христофор Йонов като допълни, че щата на музикално-драматичния театър е сто души:

Няма как с този щат от сто души да съвместим една пълна драматична трупа и един пълен музикален състав, за да направим една качествена продукция ние не можем да се лишим от тези граждански договори.

По думите на Йонов, финансовите проблеми са предизвикани от методиката, по която министерството на културата субсидира театрите.

От миналата година е премахната специалната субсидия за културни институти в общини под 150 хиляди жители, каквато сме ние. Всички билети, закупени от общини, не се заплащат по методиката. Билети, продадени на политически сили, също не се субсидират.

Според Йонов, такива проблеми имат и други театри и затова е наложително спешно преразглеждане на методиката за финансиране на културните институти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!