Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е доволен от доклада на Европейския парламент за напредъка на реформите в Турция

Правителството на Кипър изрази задоволство от приетия в сряда от Европейския парламент доклад за напредъка на реформите в Турция през 2014 г., въпреки че петима от кипърските евродепутати се въздържаха при вота, а един гласува “против”. От своя страна лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ заяви, че, независимо какво правителство бъде сформирано в Турция, той ще работи с него за решаването на Кипърския въпрос.

С приетия доклад членовете на Европейския парламент призоваха Турция да започне изтеглянето на своите войски от Кипър и да предостави града-призрак Вароша, оградената част на Фамагуста, под управление на ООН, като в същото време Република Кипър трябва да отвори пристанището на Фамагуста под надзора на митническите органи на ЕС.

Анкара също така трябва да се въздържа от по-нататъшно заселване на турски граждани в окупираните територии на Кипър, заявиха евродепутатите, осъждайки водената от Турция политика на колонизация на острова, която променя демографския му баланс и представлява пречка за бъдещо решение. Турция бе призована и за повече съдействие по въпроса за безследно изчезналите лица след трагедията от 1974 г., като даде пълен достъп до своите архиви и военни зони в окупираната част на Кипър за откриване и ексхумация на убитите.

Европарламентът подчерта отново и законното право на Кипър да сключва двустранни споразумения за неговата изключителна икономическа зона. Напрежението между Турция и Кипър се усили през изминалата година заради започналите сондажи за природен газ именно в тази акватория.

Европейският парламент потвърди силната си подкрепа за обединението на Кипър като двуобщностна, двузонова федерация в съответствие с резолюциите на ООН и нормите на ЕС.

Приетите оценки и препоръки отразяват някои от основните “червени линии” на Никозия за обединяването на острова. Докладът съдържа достатъчно положителни елементи за Кипър и за задълженията на Турция, макар че би могъл да бъде по-добър, заяви правителственият говорител Никос Христодулидис. Коментирайки ситуацията след изборите в Турция, лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ подчерта, че, независимо какво правителство бъде сформирано, кипърската турска общност ще бъде в тесен диалог с него във връзка с преговорите по Кипърския въпрос, за да се постигне споразумение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!