Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямска държава се опитва да предизвика хаос и гражданска война в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ядра на джихадистката групировка Ислямска държава чакат заповед,за да предприемат атаки в Турция.  Това заяви лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ,която е четвърта политическа сила в турския Меджлис.

Той допълни,че сили, подкрепящи "Ислямска държава" на местно ниво, искат да създадат обстановка на хаос в страната и чакат само заповед, за да предприемат инциденти на стотици места в Турция.

Атентатите през последните дни, които станаха в Югоизточна Турция, се считат резултат от активизирането на джихадистките ядра в Турция, съставени главно от активисти на турската ислямистка групировка Хизбуллах, която се счита за крило на Ислямска държава.

Лидерът на  ислямска хуманитарна организация, свързана с ислямистката кюрдска политическа партия Хюда-пар, Айтач Баран  беше застрелян пред офиса си в Диарбекир. Убийството провокира сблъсъци в Диарбекир, при които загинаха трима души. Поддръжници на Хюда-пар обаче заявиха, че нападението срещу Баран е било извършено от симпатизнати на бунтовническата Кюрдска работническа, която се счита, че е свързана с Демократичната партия на народите. Лидерът Селяхаттин Демирташ обаче отрече партията му да стои зад нападението. Той заяви, че някой иска да създаде картина на "гражданска война" в района на Югоизточна Турция.

Медиите съобщиха, че Демократичната партия на народите е създала "комитет за предотвратяване на провокации", в който участват няколко депутати и представители на неправителствени организации, за да вземе мерки срещу евентуални провокативни действия в Диарбекир след последните прояви на насилие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!