Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Генчо Начев: Спешно ни трябва Здравната карта

проф. Генчо Начев
Снимка: БГНЕС

Националният консултант по кардиохирургия проф. Генчо Начев призова спешно да бъде приета Здравната карта на България. Целта, според него, е да бъде гарантирано лечението във всички райони на страната. Специалистът препоръчва в Плевен да бъде създадена кардиохирургия, а в София броят на тези клиники да бъде намален от сегашните шест. 
Проф. Начев смята, че държавата дискриминира болните с хронична сърдечна недостатъчност, които са повече от пациентите с онкологични заболявания: 
Средната преживяемост на онкологично болният е по-малко от 2 години. На болните с хронична сърдечна недостатъчност е около 4 години - т.е. те имат право на всички нововъведения. Същевременно разходът за лечението на един онкоболен е около 60 000 годишно, докато на един с хронична сърдечна недостатъчност е 40 000 - т.е по-малко. И въпреки това, държавата дава всичко за лекарства за лечение или поддържане на онкологично болните, което е много положително, но не дава нищо за поддръжката на тия сърдечно болни с хронична сърдечна недостатъчност и то в крайната си фаза. Те са повече отколкото всички онкологично болни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!