Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притокът на сирийски бежанци към Турция през последните десет дни достигна 23 хиляди души

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Притокът на сирийски бежанци към Турция през последните десет дни достигна 23 хиляди души. Според турското правителство в момента в Северна Сирия се извършва етническо прочистване.

Турският вицепремиер Бюлент Арънч заяви, че самолети на коалиционните сили, водени от САЩ, бомбардират населените места в северната част на Сирия и че терористичните организации ПКК и ИД също сътрудничат на коалиционните сили за прочистването на региона от цивилното население.

Забелязваме признаци, че се провежда етническо прочистване в северната част на Сирия, с което се полагат усилия за промяна на демографската и административната структура на областта, каза Арънч.

Той подчерта, че няма да затварят границите за очакващите помощ сирийци, отбелязвайки, че Турция от пет години посреща нуждите на бежанците. В страната се намират около 1,6 милиона сирийци.

Турция е разпратила писма до съответните международни организации и учреждения във връзка с новата бежанска вълна. В същото време ООН отправи призив към Света за оказването на помощ на бежанците. Говорителят на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, Щефан Дуярик, подчерта, че Турция е поела един много тежък товар, а също, че и други страни в света трябва да приемат бежанци.

Европейските министри на вътрешните работи не постигнаха съгласие върху плана на комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос за разпределение на десетки хиляди имигранти, намерили убежище в Италия, Гърция и Близкия изток.

В Брюксел постоянните представители на страните от Евросъюза започват дискусии по план за военноморска операция срещу трафикантите на мигранти през Средиземно море.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!