Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пластмасови отпадъци са причинили поредното запалване на градското сметище край Пазарджик

Снимка: БГНЕС

Пластмасови отпадъци са причинили поредното запалване на градското сметище край Пазарджик. Според екоекспертите причината е или умишлен палеж, или самозапалване от биогаз.

Огънят вече е потушен, но на места има спящи огнища.

Проверка е установила, че в най-високата част на депото са запалени купчини отпадъци с пластмаса, които са образували димни газове, с наситен сив цвят. Това е предизвикало поредното обгазяване на района. Димната завеса е затруднила и движението по пътя към Пещера.

Проблемът с градското сметище е от години. По настояване на директора на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите Костадин Гешев областният управител Трендафил Величков ще свика извънредна работна среща с институциите, които стопанисват, регламентират и контролират работата на съоръжението. Идеята е да се набележат мерки за недопускането на външни лица в работната зона на депото, тъй като се предполага, че те предизвикват честите пожари. 

Ако този проблем не намери крайно и категорично решение, общинското депо за отпадъци ще продължава да обгазява района и селата около него, въпреки десетките глоби и санкции, категоричен е Костадин Гешев.

Със затоплянето на времето пожарите на сметището ще са често явление, твърдят еколозите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!