Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат на първо четене промените в Наказателния кодекс

| обновено на 18.06.15 в 10:52
Снимка: БГНЕС

Значително завишаване на санкциите за виновниците за катастрофи ще обсъдят депутатите при обсъждането на първо четене на промените в Наказателния кодекс. Депутатите ще обсъдят общо 6 предложения от различни политически сили. 

20 години да бъде затворът при причинена на пътя смърт под влиянието на алкохол и наркотици. Ако шофьорите седнат без книжка зад волана в рамките на една година, след като са получили наказание, ще получават между една и три години затвор и глоба до 1200 лв. Предложение на реформаторите предвижда наказанието за шофьори, които застрашават живота на пешеходци на територията на пешеходни зони, паркове, градинки и детски площадки, да бъде строго.

Други предложения за промени в Наказателния кодекс, внесени от Министерския съвет, предвиждат промени в няколко насоки противодействие и наказателно преследване на сексуално насилие над деца, борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма и трансграничната корупция, както и конфискацията на имущество.

Парламентът отложи разглеждането на шест законопроекта за промени в Наказателния кодекс заради искане към тях да бъде присъединен още един, свързан с давността на престъпленията, извършени от комунистическия режим. Този законопроект, с вносител Методи Андреев от ГЕРБ, обаче не е обсъждан в правната комисия. Цецка Цачева каза, че има връзка между различните законопроекти и посочи, че има още два проекта за промени в НК, които не са включени в дневния ред.

По-рано ДПС предложи да падне давността за престъпления, извършени от комунистическия режим, включително и по време на Възродителния процес. "Атака" ще настояват за затвор до 5 години за публична проява на хомосексуална ориентация. А с друго предложение "Атака" ще настоява защитата на частната собственост при взлом да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Обсъждането на всички предложения започна през февруари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!