Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5 хиляди млади майки в Шумен и Сливен получават подкрепа по проект

Снимка: БГНЕС

Над 5 хиляди майки от Шумен и Сливен получават здравна и социална подкрепа за отглеждане на децата. Това става възможно по проект за майчино и детско здраве на УНИЦЕФ, Министерството на здравеопазването и Агенцията за социално подпомагане. 

Патронажните грижи обхващат много млади майки и такива под 18 години и техните деца до три години. Медицински сестри, акушерки и социални работници от областните болници работят към центровете, посочва Вера Рангелова - директор "Ранно детско развитие" - УНИЦЕФ:
Извършване на домашни посещения е един от най-важните периоди в живота на детето. Семействата са много различни. Това, което се предоставя като подкрепа, зависи вече много от конкретните потребности. Семейство, което е добре материално, в което майката е образована, активно посещава своя педиатър или личен лекар, тези семейства се нуждаят от преодоляване на някакъв временен проблем - с кърменето, с храненето, но има и една друга категория семейства, при които имаме много проблеми като бедност, безработни, с ниско образование са родителите, проблеми в развитието на детето, където всъщност се налагат много по-интензивни домашни посещения и работа с родителите.

17 хиляди домашни посещения са извършени от екипите на центровете в Шумен и Сливен от 2013 година досега. До края на годината център за майчино и детско здраве ще бъде открит и в Монтана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!