Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават политическите игри около въпросите за референдум

Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок излезе с ново предложение за редакция на въпросите на президента за референдума. След среща с ДПС Радан Кънев предложи да се търси възможност за запазване на сегашния модел на гласуване по пропорционална система, като се даде възможност по-голяма част от депутатите да бъдат избирани пряко.

Ако в бюлетината няма посочен кандидат, тя няма да е валидна, посочи Кънев:

От мажоритарна система с едномандатни райони без втори тур интерес в България биха могли да имат единствено ГЕРБ и ДПС. Представихме нашата позиция за задължителна преференция, тоест, всеки да е длъжен да отбележи преференция дали за водача, дали за последния без преференциални прагове, което би обезпечило наистина пълна мажоритарност при запазване на пропорционалната избирателна система. Вярвам, ще предложим и редакция на въпроса в такава посока - подкрепяте ли засилване на мажоритарния елемент при запазване на преференциалната избирателна система.

От своя страна председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че засилването на мажоритарния избор в рамките на сега съществуващата избирателна система би засилило еднопартийното управление:

Пропорционална мажоритарна система, каквато ни се предлага от президента, ГЕРБ ще формират еднопартийно управление. Искаме ли това? Ако не го искаме, не трябва да го правим. Аз не казвам, че еднопартийните управления са лоши по принцип. Въпросът е, смятаме ли за ценност партия, която не е спечелила мнозинство да управлява еднопартийно. Това ли иска президентът? Това ли искат апологетите на смесената пропорционална мажоритарна система?


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!