Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масова сватбена церемония в кипърския град Ларнака

70 двойки младоженци от Израел казват своето “да” днес на масова сватбена церемония в кипърския град Ларнака. Заради тържеството са предприети засилени мерки за сигурност и значително полицейско присъствие във връзка с разкритата в края на май заплаха за евентуални терористични нападения срещу израелски интереси в Кипър и Европа.

Празникът за едновременно сключване на граждански бракове се организира вече за пета поредна година в красивия крайбрежен кипърски град Ларнака от ръководството на общината и Туристическия борд на града, съвместно с израелски туроператор.

Тази година във вярност се вричат 70 двойки, които са придружени от около 200 гости. Миналата година щастливите нови семейства бяха 90.

Празничната церемония протича на брега на Средиземно море, на фона на красивата средновековна крепост на града. Бъдещите съпрузи, предимно израелци и руснаци, пристигат в Ларнака със специален сватбен круизен кораб от израелското пристанище Хайфа. По традиция на острова ги посрещат момичета, облечени в кипърска носия, с кипърски сладки, под звуците на традиционна кипърска музика и танци. Новост за празника тази година е включването на кипърския Клуб за ретро коли, който осигурява сватбения кортеж от пристанището до мястото на церемонията. След сватбата си младоженците ще получат традиционни кипърски подаръци, а Община Ларнака е домакин на прием за тях.

Атрактивният празник преминава тази година при засилени мерки за сигурност. Кипърската полиция работи заедно с чуждестранни полицейски служби, за да се гарантира безопасността на всички сватбари и на гражданите на града. Причината е разкритата заплаха за евентуални атентати срещу цели, свързани с Израел в Кипър и в Европа. В края на май точно в Ларнака бе задържан 26-годишен ливанец, след като в дома, където прибавава, бяха открити 5 тона амониев нитрат. При разпитите арестуваният е признал за връзката си с Хизбула.

Традиционната вече празнична церемония в Ларнака е част от стратегията за превръщането на Острова на богинята на любовта Афродита в сватбена туристическа дестинация № 1 в Европа и Средиземноморието. В сватбената еуфория участват всички крайбрежни градове на острова, които предлагат романтично бракосъчетание и меден месец на фона на Средиземно море. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!