Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ливанец, член на "Хизбула", ще отговаря пред съда в Кипър по обвинения в 16 категории

Снимка: Бранислава Бобанац

По обвинения в 16 категории ще отговаря пред съда в Кипър 26-годишният ливанец, член на терористичната организация "Хизбула", който бе арестуван на острова в края на май. Съдът насрочи началото на делото за 29 юни.

Ливанецът с канадски паспорт е обвинен в незаконно притежание на взривни вещества, участие в терористична организация и предоставяне на подкрепа на терористична организация, заговор за извършване на престъпление. Обвиненията в общо 16 категории обхващат периода между 2012 година и 27 май 2015 година и са подкрепени със 70 свидетели.

Мъжът беше арестуван от кипърската полиция на 27 май, след като в мазето на дома, в който е отседнал в крайбрежния град Ларнака, беше открито огромно количество амониева селитра. Препаратът може да се използва за производството на експлозиви за терористични актове. Първоначалната информация беше, че са намерени 2 тона от опасното вещество, но след окончателното му транспортиране от къщата полицията съобщи, че количеството надвишава 8 тона. Според властите не е изключено къщата в Ларнака да е била предназначена за склад за цели на военното крило на “Хизбула” и потенциални атентати.

По време на разпитите арестуваният е признал, че е член на терористичната организация "Хизбула", но не разкрил нищо за намеренията за използване на огромното количество амониева селитра. Според разследването на кипърската полиция съвместно с чуждестранни служби възможно е потенциални цели на атентати да са били обекти, свързани с Израел не само в Кипър, но и в Европа.

Издадена е международна заповед за арест за собственика на имота, където е намерен амониевият нитрат.

Решението на съда за бърз старт на процеса се коментира като послание от Кипър за силна борба с тероризма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!