Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркът на билките в Кипър ще бъде домакин на четвъртия годишен Фестивал на лавандулата

Снимка: БГНЕС

От днес в продължение на 10 дни единственият Парк на билките в Кипър е в “цвят лилав”. Известните биоградини са домакин на четвъртия годишен Фестивал на лавандулата.

Гостите на “лилавия” фестивал ще могат да се разходят и насладят на цъфналите лавандулови поля, както и да се включат в събирането и обработката на лилавото цвете. Те ще имат възможност и да наблюдават дестилацията на лавандулово масло в производствените инсталациите на територията на парка. Всеки ден до края на месец юни желаещите могат да участват в творческите работилници и сами да изработят различни предмети с лавандула и лавандулово масло. Предвидени са и специални занимания по ароматерапия – заради многобройните си терапевтични приложения лавандулата е известна в Кипър като “кралицата на билките”. Посетителите ще могат да се насладят и на бисквити, чай, сладолед и други храни с лавандула.

В деветте тематични градини на Парка на билките, който се намира в източната част на острова, се отглеждат най-различни етерично-маслени и лечебни растения, сред които розмарин, мащерка, рози, дафинов лист. Само лавандуловите храсти, чийто цъфтеж е най-силен през юни – юли, са над 3000. Паркът е известен и с огромния си зелен лабиринт – единствен на острова, който заема площ от 2000 кв. метра.

За успехите в създаването и развитието на уникалния биокомплекс неговата собственичка Миранда Трингис бе удостоена с голямата награда “Бизнес на годината 2014”, връчвана на най-добрите предприемачи от малките и средни компании в източната част на Кипър. Биокомплексът обхваща целия цикъл от отглеждането на средиземноморските билки през тяхната преработка и извличането на етеричните масла в съвременните производствени инсталации, до производството на място на собствени билкови продукти и билкова козметика с най-високо качество.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!