Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

„Бойко събира спешно министрите за тока. Готвят промени в закона, които да запазят цената на електричеството за бизнеса“, четем в публикация на СТАНДАРТ. „Решението на комисията за енергийно и водно регулиране за увеличение на цените за стопанските потребители до 20 % от 1 юли е посрещнато на нож от бизнеса, а министър-председателят отсече, че ако работодателите протестират, самият той ще се присъедини към недоволството им“, припомня вестникът. Според „високопоставени източници от ГЕРБ“ „един от вариантите за запазване на цената на електроенергията е зелената добавка отново да се включи в такса пренос с промяна в Закона за възобновяемите енергийни източници. Така тежестта ще падне върху чуждите потребители и търговците на ток, а не върху родните домакинства и фирми“, твърди СТАНДАРТ.

„Съдебният инспекторат поиска да скъса с Висшия съдебен съвет“, съобщава 24 ЧАСА, цитирайки становище на съдебните ревизори по повод реформата, предлагана от управляващите. В становището се казва, че промените в правомощията на инспектората трябва да бъдат извършени не чрез промяна в Закона за съдебната власт, а чрез изменение на конституцията. Институцията не само не желае да се отчита пред ВСС, но иска и въвеждане на санкции, ако останалите органи в съдебната система не оказват съдействие при инспекциите, пише 24 ЧАСА.

„Истинска армия от доброволци ще се бори с порои, свлачища и други природни бедствия. През следващите пет години пожарната ще обучи над сто хиляди души, които ще й помагат при различни катаклизми“, съобщава ПРЕСА. Нужните средства - над 39 милиона лева - ще бъдат отпуснати от Брюксел по новата оперативна програма „Околна среда“, твърди вестникът. „Предвижда се да бъдат изградени шест регионални центъра, които ще бъдат оборудвани с полигони и модерна техника, съобщи екоминистърът Ивелина Василева. За реакции в екстремни условия ще се подготвят деца, младежи и възрастни, както и представители на бизнеса“, допълва ПРЕСА.

„Убитите в катастрофи от началото на годината са 285. Жертвите са с 24 повече спрямо същия период на 2014-та и със 73 в сравнение с 2013-та“, пише ТРУД, съобщавайки , че вчера „още двама шофьори загинаха при челни удари в тирове в Кюстендилско и Пловдивско.“

Бизнесменът „Васил Божков избра ЦСКА да започне следващия сезон в „А“ група, но окръжната“, съобщава 24 ЧАСА в челната си статия. Божков „имаше среща с фенове на клуба, които го подкрепиха в това начинание. Според тях това е единственият начин да се започне начисто без обединение с друг отбор. Божков е гарантирал бюджет от 3 милиона лева за отбора, като отделно ще се работи по базата, която ще гълта още толкова“, пише 24 ЧАСА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!