Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Първанов обяви позицията на АБВ по предстоящия референдум за промяна на изборните правила

Снимка: БГНЕС

Оценка на участието на АБВ в управлението на страната и позицията на партията по предстоящия референдум за промяна на изборните правила направи лидерът на партията Георги Първанов. Пред партиен форум в община Марица той обяви и сходство между сегашния правителствен модел и тройната коалиция.

При формулирането на въпросите за референдума, който предлага, Росен Плевнелиев не пожела или не посмя да определи колко точно да са мажоритарно избираните депутати в българския парламент, коментира Георги Първанов. Затова той ще предложи на парламентарната група на партията да подкрепи предложение на ДПС за 100 процента мажоритарен вот, като отговор на интелектуалното предизвикателство на Лютви Местан, а ако то не се приеме, ще настоява за подкрепа на схемата - 50 на 50:

За да докажем, че АБВ сме последователни, когато става дума за мажоритарния вот. Но ако това не мине, питам, дали другите партии, в това число и ДПС, ще гласуват за нашето предложение, което е 120 да бъдат избирани мажоритарно, а 120 пропорционално.

Първанов обяви, че партията му ще подкрепи задължителното гласуване, за да се неутрализира купеният вот, който е голямо бедствие за българската политика. Според АБВ избирателната бариера за признаване на валидност на референдумите трябва да се намали от 50 на 40 процента гласували. 

Георги Първанов отговори на критики от останалата в опозиция БСП за участието на партията му във властта. Според него най-лесно се прави лява политика, когато има барикади, но опонентите му не трябва да забравят, че същия модел на партньорство между леви и десни е имало и в тройната коалиция, която именно е приела социално несправедливия, по думите му, плосък данък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!