Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: 17 пъти са нараснали постъпленията от ГКПП "Капитан Андреево" за две седмици

пункт Капитан Андреево
Снимка: БГНЕС

За последната година приходите, събрани от НАП и от Агенция "Митници" са се увеличили с 10,8%, което означава  1,109 млрд лева повече. След монтирането на кантарите за пътен контрол на Граничния контролно-пропускателния пункт "Капитан Андреево" постъпленията за две седмици са нараснали със 17 пъти. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на конференция, посветена на борбата със сивия сектор в българската икономика:

На "Капитан Андреево" не може да платите повече нищо в брой. Тенденцията към въвеждането на различни канали за плащания, избягващи плащанията в брой, ще даде възможност да установим много по-широка приходна база и да разпрострем тази мярка и върху други гранично-пропускателни пунктове, но, считано от първи юни тази година, ако преминете през този контролно-пропускателен пункт и се налага да заплащате определени такси, било то такси, свързани с ползването на републиканската пътна мрежа и други, можете да платите само с електронна карта и разбира се, без такса за платец.

Приходите от осигурителни вноски  в бюджета са се увеличили с 12,2%, до 319 милиона лева повече в сравнение с миналата година. Най-голям е делът на събраните здравни вноски 13,5% повече.

За първите 5  месеца на тази година балансът по бюджета е подобрен над 2 милиарда лева, което представлява 2,5 процента от БВП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!