Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР получава 80 процента от доверието на аудиторията


Българското национално радио (БНР) получава 80 процента от доверието на аудиторията, показва социологическо проучване, поръчано от Съвета за електронни медии (СЕМ). Според изследването 36 процента от слушателите са информирани за кризата в БНР, а две трети не знаят, че има протести срещу ръководството. В същото време половината от информираните за конфликта декларират подкрепа в полза на протестиращите служители, сочи проучване на агенция "Сова Харис" за обществените нагласи. Данните бяха представени в Съвета за електронни медии.

Изследването на "Сова Харис" е по поръчка на СЕМ и е проведено в периода 9-12 юни сред 900 души. Това е месец след началото на протестите. Според проучването БНР разчита на висок обществен кредит на доверие, 80 процента от пълнолетните граждани на страната вярват в институцията. Според хората, които заявяват, че са информирани относно ситуацията в БНР, основни причини за конфликта между служителите и ръководството на националната медия са: липса на диалог между ръководство и служители, така смятат 58 на сто; съкращаване на 10 процента от разходите за персонал, според 22 на сто; финансови причини, тоест орязване на допълнителни възнаграждения – пак според 22 процента. 

Не са еднозначни нагласите на хората относно разрешаването на конфликта между протестиращите служители и ръководството на БНР. 54 процента от хората, които са информирани относно протестите в Националното радио, не могат да преценят как да се разреши спорът. Според 32 процента от хората, информирани за протестите в националната медия, ръководството трябва да си подаде оставката. Почти 11 процента смятат, че ръководството трябва да довърши мандата си, а само три процента споделят мнението, че служителите трябва да преустановят протестите. 
Вътрешният конфликт не се отразява върху мотивацията на преобладаващата част от аудиторията, за да слуша програмите на БНР и все пак има едни осем процента, които са се повлияли от протестите и вече не слушат радиото. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!