Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Президентът Владимир Путин удължи ембаргото върху вноса на хранителни стоки от Запад, но това няма да притесни хората в Русия, пише Комерсант. Така Москва отговаря според вестника на влязлото в сила решение на Европейския съюз да продължи икономическите санкции срещу Москва до 31 януари 2016 година.

След проверки на произхода, качеството и безопасността на храните, продавани на руския пазар, санитарните власти в страната са бракували през 2014 година. 73 хиляди партиди с общ обем близо 2 милиона килограма, пише Известия и подчертава, че това е с почти 60 на сто повече, отколкото през 2013 година.

Руското ембарго навлиза в нов стадий - Москва смята да ликвидира вратичките, използвани от европейците, за да доставят незаконно храни в Русия, пише Взгляд. Аграрният министър Александър Ткачов уверил, че Русия ще действа за разбиване на "черните схеми".

"Хората в Русия ще бъдат оставени без сирена и йогурт", ако се приемат предложенията на селскостопанското министерство, предупреждава вестник Утро. При внос на млечни продукти, несъдържащи лактоза, те ще трябва вече да се регистрират като лечебно-профилактични средства.

Московский комсомолец предсказва като основна сензация в забранителния списък на Русия да бъдат включени сладките и полусладките европейски вина. Тогава винопроизводителите от ЕС ще загубят към 100 милиона евро, колкото е годишният внос на тези напитки в Русия, посочва руският вестник.

РБК дейли твърди, че евентуалното ембарго върху вносни сладкарски изделия може да лиши руските потребители само от луксозните сладкиши. Повечето сладкарски гиганти не внасят продукцията си, а я произвеждат в Русия, твърди изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!