Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Депутатите пуснаха приватизацията на болниците, съобщава „Труд“ в репортаж от вчерашното заседание на здравната комисия в парламента. Вестникът акцентира върху твърдението на министър Петър Москов, че разходите на болниците са „озаптени“. В края на първото шестмесечие те са изразходили 52 процента от средствата за годината - т. е. само с 2 процента над бюджетния план, пише „Труд“ до отделно заглавие, в което се съобщава, че „Военномедицинска академия спря плановия прием, за да не трупа нов преразход“.

Водещата статия на „Стандарт“ е за лидерската среща в Брюксел. Вестникът цитира Бойко Борисов: „Стига Гърция, вижте Видин!“ Без повече компромиси за Атина, призова премиерът.

„Много е вероятно гръцкото правителство само да се откаже от превантивния данък от 26 процента върху сделки между гръцки и български фирми. Това е една от мерките, включени в предложенията на Гърция към кредиторите й“, пише „Капитал дейли“, цитирайки финансовия министър Владислав Горанов.

Главната тема на вестника тази сутрин са „рекордно ниските“ лихви по заеми и по депозити. „Компаниите вече могат да теглят нов кредит в левове при 5,4 процента. Общата посока е надолу, както в корпоративния сегмент, така и при банкирането на дребно. И очакванията са тенденцията да се запази, най-вече заради ниските лихви в Европа. Засега обаче, това не води до някакъв сериозен ръст в кредитирането на икономиката“, отбелязва „Капитал дейли“.

Вестник „Сега“ също помества на челно място статистиката на БНБ за лихвите у нас. „Средните нива както за фирмените влогове, така и за депозитите на гражданите, са се свили с повече от 50 процента за последната година. Въпреки нищожните лихви, спестяванията в банковата система са нараснали с 393 милиона лева през април до близо 59 милиарда лева, пише вестникът.

„Монитор“ и „Преса“ отбелязват готовността на бизнеса у нас да открие 144 хиляди нови работни места до май 2016 година. Търсят се над 25 хиляди висшисти, 4 400 IT специалисти и над 2 хиляди учители, пише „Преса“, цитирайки представително изследване на Агенцията по заетостта.

Часове преди заседанието на енергийния регулатор, „Преса“ въвежда в темата за цената на тока със съобщението си на първа страница: „Отложиха поскъпването на тока с 1 месец“. Вестникът информира и за предстоящия протест, чрез едночасово спиране на производството в предприятия у нас.

„Труд“ и „Стандарт“ поместват интервюта с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. „Бизнесът очаква дори поевтиняване на тока“, заявява Домусчиев пред „Труд“, а пред „Стандарт“ предупреждава, че „скъпият ток ще удари от хляб до магистрали“.

„Новинар“ съобщава за отпадането на банковата тайна при фалит, съгласно решението на парламента от вчера.

„Монитор“ и „24 часа“ извеждат на преден план заявлението на главния прокурор, че Цветан Василев може да бъде съден задочно, ако екстрадирането му от Сърбия се забави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!