Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София прайд" протича спокойно, но със засилено полицейско присъствие

Снимка: архив

В София за осми път се провежда шествието "София Прайд". Традиционно участниците се събират пред Паметника на съветската армия, след което шествието преминава по централни столични булеварди. 18 чужди дипломатически мисии посолства изразиха подкрепата за събитието, като обявиха, че то е възможност за защита на човешките права и толерантността. 

Шествието се провежда мирно, но с осезаемо полицейско присъствие. Мотото на шествието тази година е свързано с толерантността в училище.

Хората тук са по-ограничени. По-трудно приемат това, че любовта не е просто между мъж и жена може би. Любовта е навсякъде и между всеки може да се появи, заяви една от участничките в парада.

Аз съм съпричастна към нейния отговор. Тези хора са ограничени. Те са просто с това старото мислене, посочи друга участничка.

Протести срещу провеждането на гей парада в София имаше часове преди неговото начало. Сутринта десетина души изразиха недоволството си, а следобед от "Национална съпротива" се събраха пред Столичната община. Благовест Асенов от организацията каза, че не е съгласен подобни събития да бъдат провеждани под патронажа на институции. Асенов каза също, че не очаква проблеми по време на провеждането на гей парада.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че режимът за подобни шествия е уведомителен.

Българската православната църква излезе със становище, осъждащо провеждането на парада и пропагандата на хомосексуализма. Спекулирането с някакви модерни, нетрадиционни стандарти за човешката сексуалност и морал, са неприемливи за православните християни и за мнозинството български граждани, казаха от църквата. А в българските храмове днес е имало и молитва за вразумление на хората с различна сексуална ориентация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!