Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 години затвор получи ливанецът, заловен в Кипър с амониев нитрат

Присъда от 6 години лишаване от свобода наложи съдът в кипърския град Ларнака на 26-годишния ливанец с канадски паспорт, който беше арестуван на острова заради открито огромно количество амониев нитрат и участието му в терористичната организация "Хизбула".

В заседанието днес Хюсеин Басам Абдалах се е признал за виновен по 8 от 16-те категории обвинения, които му бяха повдигнати. Те са за участие и предоставяне на подкрепа на терористична организация, заговор за извършване на престъпление, притежание на взривни вещества без разрешение, както и за пране на пари, тъй като обвиняемият е получил от “Хизбула” 9400 евро за разходи и възнаграждения за мисията си в Кипър.

През последните три години подсъдимият е посещавал острова около 10 пъти, като последно е пристигнал на 21-ви май тази година и бе арестуван на 27-и май. При задържането му са иззети фотокопия на фалшив британски паспорт, мобилни телефони и пари. В мазето на къщата му са намерени 8.2 тона амониев нитрат, който при смесването си с други вещества може да се превърне в много мощен експлозив.

Според разследването на кипърската полиция, съвместно с чуждестранни служби, възможно е потенциални цели на атентати да са били обекти, свързани с Израел, не само в Кипър, но и в Европа.

Обвиняемият е признал, че е член на военното крило на терористичната организация “Хизбула” от 5 години и че е бил избран за тази мисия заради двойното му гражданство - ливанско и канадско, доброто образование и доброто владеене на английски език. Той е поискал прошка, а адвокатът му апелира за снизходителна присъда, тъй като ролята му е била ограничена – само да следи за съхранението и да осигури преместването на амониевата селитра на друго място.

Хюсеин Басам Абдалах е женен и баща на момче.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!