Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 от 80 подлеза в София вече са ремонтирани

Още шест ще бъдат реновирани напълно през тази година

Снимка: podlezno.cf


От 80 подлеза в София до този момент са ремонтирани 50. Очаква се през тази година шест от съоръженията да бъдат реновирани напълно, информира зам.-кметът Любомир Христов. Близо 2 хиляди лева струва изрисуването на един от подлезите на булевард "Цариградско шосе".

Инициативата е на група млади хора, студенти по архитектура, урбанизъм и режисура, обединени под названието "ПоДлезно". Със средства, предоставени от Фонда за иновации в културата", те са почистили стените на подлеза от графити, пребоядисали са стълбите като клавиши на пиано, монтирали са гигантски декоративни тонколони и аудио касетки.


Заместник-кметът по транспорт Любомир Христов разказа:

Група млади хора за пореден път инициират декорирането на един пешеходен подлез в София с тема, която те са избрали. В началото на следващата година ще се наложи да направим отново основен ремонт на четири подлеза, буквално унищожени в резултат на вандализъм, което ни принуждава да инвестираме допълнителни средства в осигуряване на видеонаблюдение, охрана, за да може да се опазват както инвестициите, така и да се повиши сигурността на хората, които ги използват.

Първият музикален подлез бе открит на бул. "Цариградско шосе" №6 при спирката на ул. "Александър Жендов". Идеята е много хубава, но подлезът е много мръсен. Навсякъде има наслоена мърсотия. Така впечатлението се губи и идеята се опорочава, коментира пешеходка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!