Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа стъпка към създаването на зоополиция у нас

| обновено на 02.07.15 в 11:18

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е разпоредила, със заповед от 25 юни, директорите на столичната и областните дирекции на вътрешните работи да определят разследващи полицаи и служители с оперативни функции, които да работят по досъдебни производства за престъпления по тези членове от Наказателния кодекс, които инкриминират жестокостта към животни. Това съобщиха инициаторите на кампания за създаване на зоополиция у нас от телевизионното предаване "Господари на ефира".

Това е първата стъпка към създаването на зоополиция у нас. Идеята е подкрепена от над 90 хиляди души в подписка, поясняват от предаването.

Пилотен проект за създаването на зоополиция в областните дирекции на полицията беше представен в Народното събрание. От ГЕРБ обявиха, че дирекциите трябва да определят по един разследващ полицай и един оперативен работник, които да предприемат действия по сигналите за насилие над животни.
Три години затвор и солена глоба е най-тежкото наказание за насилие над животно. Мерките срещу насилниците и убийците на животни бяха предприети през 2010 година след случая, в който куче беше намерено с отсечени четири крака. От тогава насам случаите с насилие над животни се следят внимателно от групи защитници, които призоваваха полицията да наказва строго нарушителите. От ГЕРБ казаха, че новите структури ще бъдат изградени в рамките на сегашния бюджет на МВР. Само през миналата година са били регистрирани 180 престъпления срещу животни, само 35 обаче са били разкрити.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!