Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Ненчев: Пари за ремонта на българските изтребители "МиГ 29" ще има

Снимка: БГНЕС

Пари за ремонта на българските изтребители "МиГ 29" ще има, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев. Както вече беше обявено, самолетите ще бъдат ремонтирани в Полша. Цената вероятно ще стане ясна през следващата седмица, каза министър Ненчев. Той беше изслушан от парламентарната комисия по отбрана заради намеренията за разполагане на американска военна техника в България. 


Подробни обяснения е дал министърът на отбраната Николай Ненчев за разногласията по въпроса дали ще има американска техника в България и коя ще бъде тя. Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев каза, че още през фувруари министерството е изпратило в парламента списък с очакваните учения и с броя на американската техника.

"Министерството на отбраната, в лицето на министър и заместник-министри, включително и началникът на отбраната трябва да казват нещата какво се случва, а не какво е планирано. Планираното и ние го знаем. Но всъщност видяхте, танковете не са 14, не са 4, ами са 2 само. Значи, те трябва да знаят това и това трябва да бъде казвано веднага, да няма двусмислие". 

Ангел Найденов от БСП обясни:

"БСП няма особени възражения по ползването на техника в рамките на учения, които се провеждат на базата на предварително разработени планове. Не за това ставаше дума. Ставаше дума за постоянно разполагане на тежка бойна техника, за което очевидно министърът в този случай не говори. Или поне той така твърди".

Министър Николай Ненчев отново обясни, че няма объркване в българската реакция по темата:

"Още по-тясно и ясно ще съгласуваме всяка една позиция, за да няма разминаване и да няма истерия. Защото действително се създаде едно усещане в обществото, че нещо особено се случва, но, повярвайте ми, не намирам особена вина в себе си".

България ще ремонтира 12 двигателя за 6 изтребителя в Полша. Дотогава България ще наеме два или четири двигателя, за да може "МиГ-29"  все пак да изпълняват охрата на въздушното пространство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!