Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската армия дислоцира 65 000 войници в района на турско-сирийската граница

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турската армия е дислоцирала около 65 хиляди войници в района на турско-сирийската граница край град Килис.

Танкови и артилерийски подразделения, включително и самоходните артилерийски гаубични установки "Фъртъна", а също и отряди от командоси, са разположени и край ГКПП Йжонджюпънар. Забранено е движението на пътнически коли и цивилни хора  в района. От тук е най-краткото разстояние до сирийската територия.

Дулата на турските танкове са обърнати към Сирия, към района, който е под контрола на джихадистите от "Ислямска държава", съобщават кореспондентите от района.


В Анкара се състоя съвещание на ръководството на страната с
главнокомандващите военните подразделения, които са разположени по границата със Сирия. Твърди се, че е била обсъждана възможността за евентуална военна операция на територията на съседната страна срещу джихадистите от "Ислямска държава".

Няма официално съобщение за взетите решения. Анализатори подчертават, че непосредствено след съвещанието са били подсилени военните подразделения на турската армия край границата, което се коментира като сигнал за подготовка на военни действия на сирийска територия.


Турция има 910 км граница със Сирия. По протежението на границата са разположени 317 гранични застави. Турската армия има правомощия за провеждане на военна операция в Сирия при заплаха за страната. Нападенията на джихадистите се считат за такава заплаха. В същото време предприемането на военни действия в Сирия без международна легитимност се коментира, че ще има неблагоприятни последствия за Турция.
 

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!