Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът във Велико Търново гледа делото за легитимността на Общото събрание на Стопанската академия в Свищов

В Административния съд във Велико Търново продължава делото за легитимността на Общото събрание на Стопанската академия в Свищов. То беше съставено, за да избере нов ректор на висшето училище.
Делото беше образувано по жалба на преподаватели, които смятат за незаконосъобразно издадената от бившият ректор на Стопанската академия  проф. Величко Адамов, заповед за състава на Общото събрание. Допуснати са нарушения при включването на 55 души. Те са повече от една трета от членовете на Общото събрание и то не може да избира нов ректор на Академията, каза адвокатът Калин Костов:
Изборът на нехабилитирани лица не е с таен вот, а е с явен. Допълнително лица в пенсионна възраст са включени в състава на хабилитираните лица, не е проведен пряк избор, а е направено делегатско събрание на служителите, а избор за представителите на студентите въобще не е провеждан.
139-имата преподаватели, служители и студенти, включени в Общото събрание, днес са призовани в съда. За изясняване легитимността на посочените в жалбата 55 участници в него е назначена експертиза и са изискани документи.
След сигналите за нарушение министърът на образованието и науката Тодор Танев повери ръководството на Стопанската академия на служебен ректор, макар Общото събрание да беше избрало за нов ректор проф. Теодора Димитрова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!