Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има два нови фонда за банки и за инвестиционни посредници

Снимка: БГНЕС

Два фонда - за преструктуриране на банки и на инвестиционни посредници -създаде парламентът. Решението беше одобрено от депутатите на първо четене. Фондът за преструктуриране на банки ще се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете. 

БНБ ще има задължението да извършва преглед на качеството на активите на цялата банкова система. Банките и инвестиционните посредници пък ще трябва да изготвят и актуализират плановете за възстановяване в случай на влошаване на финансовото си състояние. Въвеждат се и допълнителни инструменти за преструктуриране - за  държавна капиталова подкрепа и временна държавна собственост, които представляват държавни инструменти за финансова стабилизация. Тези мерки ще се прилагат от Министерския съвет по предложение на министъра на финансите. 
Според Георги Търновалийски от БСП текстовете залагат конфликт на интереси и освобождават БНБ от отговорност:
Конфликт на интереси е защото БНБ ще трябва да защитава интересите, както на банковите институции, изпаднали в трудности, така и на потребителите. Познайте на чия страна ще застане. Член Пети освобождава от отговорност БНБ и Комисията за финансов надзор. Казваме: отговорност, тези органи отново няма да носят или ще носят група от безотговорност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!