Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две години от катастрофа на бул."Цариградско шосе" в София, при която загинаха дете и млада жена

Станислава Асенова - Съни

Днес се навършват 2 години от тежката катастрофа на булевард "Цариградско шосе" в София, при която загинаха дете и млада жена.

Употребилият алкохол шофьор на такси, рецидивистът - Михаил Куртев, връхлетя с превишена скорост върху чакащите на спирка на градския транспорт. Той получи 9-годишна присъда, която излежава в затворническо общежитие, при лек режим.

Семейството и приятелите на загиналата Станислава Асенова - Съни днес ще почетат паметта й в градинката пред Народния театър. Майка й - Мирослава Асенова, настоява за по-високи глоби за шофьорите, които нарушават правилата на пътя:

Тя имаше най-голямата дарба - духовността й, топлотата й, състрадателността и добротата, които бяха уникални за нея и, които, сега чак си давам сметка, че те са много повече от всички други дадености на човек. Тъй като престъплението се води убийство по непредпазливост, Михаил Куртев е на свобода. Може да работи каквото поиска. В определен час вечерта трябва да се яви в т.нар. затворническо общежитие от открит тип, където да пренощува. Така че, това е присъдата за убиеца Куртев, както и присъдата за всички убийци на деца при катастрофи. Това е девет години, пренощуване в общежитие. Това не е затвор. Броят на катастрофите се увеличава, броят на хората и децата, които си отиват след катастрофи, се увеличава, както и тежко ранените, хората в будна кома. Толкова много деца има в будна кома след катастрофа. Те са буквално като мъртви души. Никой не говори за тях. Всеки си мисли: На мен не може да ми се случи.Всеки ден по пътищата на България умират хора при катастрофи. Всеки един човек трябва да промени мисленето си и като пешеходец и като шофьор. Нека да не слушаме и да не четем всеки ден за децата, които са пострадали, които са убити, за хората които са си отишли. Да мислим за това. Децата трябва да ги има. Нека ги пазим и да мислим за тях.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!