Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Грудев:

Пет пъти повече средства за биопроизводство се предоставят по програмата "Развитие на селските райони"

Васил Грудев
Снимка: БГНЕС

Пет пъти е увеличен финансовият ресурс за биологично производство в новата програма "Развитие на селските райони", съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Секторът е приоритет в общата селскостопанска политика до 2020 година. Грудев обаче предупреди, че нездравият интерес, заради ударното финансиране, може да компрометира българската биопродукция на европейските пазари.

От 30 на 150 млн. евро предоставя новата програма "Развитие на селските райони" за разширяване на биологичното производство у нас. Тенденцията вече е налице, освен площите, в последните години се увеличава и броят на животните и разнообразието на културите и броят на заетите. Подадените проекти с искане за финансиране са на обща стойност 2,3 милиарда лева, като с приоритет ще бъдат разглеждани и класирани тези, които са за биологично производство, съобщи Грудев пред производители и експерти.

В същото време той призова за стриктен контрол, за да не бъде компрометиран секторът: Един-единствен недобросъвестен производител може да нанесе огромни щети на марката "Българско биологично производство". Всички трябва да сме наясно с тази опасност, защото финансовите инструменти са много. Интересът към биологичното производство е голям – от тук насетне, ние обаче всички трябва да пазим възможността пред този бранш.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!