Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер се среща с лидерите на двете кипърски общности

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък и петък на посещение в Кипър е председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Визитата му е част от усилията за по-активното включване на ЕС в решаването на Кипърския въпрос. Съвместната му среща с лидерите на двете кипърски общности ще е първата по рода си на най-високо европейско ниво. Посещението на Юнкер е първата му официална визита в Кипър в качеството му на председател на Европейската комисия. В четвъртък той ще има двустранни срещи с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

С Анастасиадис председателят на Еврокомисията ще разговаря за перспективите за развитието на икономиката на страната, която изпълнява договорената с тройката програма за възстановяване, както и за възможностите Кипър да се възползва от инвестиционния план за стимулиране на икономическия растеж в Европа, известен като "програмата Юнкер". В срещата му с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ ще бъде обсъдено как Европейската комисия може допълнително да помогне на общността на кипърските турци, за да я подготви за периода след решаването на Кипърския въпрос и обединяването на страната.

След това председателят на ЕК и лидерите на двете кипърски общности ще имат съвместен работен обяд в контролираната от ООН буферна зона в Никозия. Подобна тристранна среща се провежда за първи път. В петък Юнкер ще говори пред специална сесия на кипърския парламент.

Аз съм на посещение в Кипър по време, когато има уникална възможност да се постигне трайно, цялостно уреждане на Кипърския въпрос, заявява председателят на Еврокомисията в разпространеното от нея изявление. Сегашното статукво е неприемливо и не е в полза на никого. Аз поздравявам за смелостта и визията двамата лидери, които показват голямата си ангажираност в усилията си за постигане на обединението на страната си. Искам да уверя тях и народа на Кипър, че в тези усилия те имат пълната и непоколебима подкрепа на Европейската комисия, подчерта Юнкер.

Преговорите между Анастасиадис и Акънджъ по същностните въпроси на Кипърския проблем продължават, но вече е постигнато 100% съгласие, че на територията на бъдещия федерален Кипър ще се прилагат принципите на Европейския съюз и европейското законодателство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!