Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 178 години от рождението на Васил Левски

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов: Апостола никога не е допускал компромис с националния ни интерес

| обновено на 18.07.15 в 13:11
Снимка: Петко Котларски

С тържествена Света Литургия в храма "Свети Николай" в Карлово започнаха честванията по повод 178-та годишнина от рождението на Васил Левски.  След 21 часа програма "Хоризонт“ ще предава пряко кулминацията на тържествата в родния град на Апостола.


След церемонията се извърши поклонение пред гроба на майката на героя - Гина Кунчева. След литийно шествие на площад "20 юли" в Карлово официално беше поставено началото на традиционния общонароден събор.  Състоя се и тържествен ритуал по издигането на знамената на Република България и Карлово. Отслужен беше молебен за благоденствието на града и жителите. Кметът на града Емил Кабаиванов посрещна участниците в 21 национален туристически поход "По стъпките на Васил Левски“.

В традиционния литературен салон различен поглед върху живота и делото му ще направят участниците в националния туристически поход "По стъпките на Апостола". Те ще разкажат за техните маршрути и споделят преживявания от похода. Националният музей "Васил Левски" и едноименната фондация ще представят научни и художествени творби, създадени през последната година. Кулминацията на празника, посветен на революционера, ще е изнасянето на знамето на Карловския революционен комитет на площада вечерта, където честването ще завърши с митинг-заря.

Венци бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в Борисовата градина и беше отбелязано рождението на Апостола в столицата. На церемонията мъжка вокална формация "Юлангело” изпълни любими песни на Левски, а тържествено слова произнесе Магдалена Дамянова, която е учител във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън” в София.

От името на институциите заместник-кметът Тодор Чобанов не пропусна да подчертае актуалността, която и днес носят заветите на Апостола:

Въпреки че познава най-модерните проекти и идеи на епохата, включително и тези с Парижката комуна, на революционерите в Европа и Русия, Левски е резервиран към еуфоричния патос  и утопиите. Винаги е бил за толерантност, включително и към малцинствата, както и на сътрудничество с други страни и народи.

Левски никога не допуска компромис с националния ни интерес. Всички знаем, че идеалът на Апостола е за чиста и свята република, с народно управление, която включва онези земи, в които живеят българи. Според неговите парламентарни възгледи, чиста, означава парламентарна и демократична, а свята е власт в хармония с демократичните ценности. В онази епоха Европа няма много демократичен опит и затова Левски е не само български предтеча със своите възгледи, но той е и общоевропейски и световен държавник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!