Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Денев: На този етап няма информация да има в търговката мрежа заразени с антракс наденици

Месото от кравата, която умря от антракс в село Млада гвардия, е продадено и преработено на наденици в цех във Варна. Това е посочено в доклада на Регионалната здравна инспекция . Собственикът на кравата Румен Янков, който по-късно е починал от менингоенцефалит, причинен от заразата, е разфасовал месото с помощта на още трима души.

По данни на участвалите в транжирането, месото било пренесено до Варна и дадено на цех в квартал Аспарухово, където е било преработено на наденици. От направеното проучване е констатирано, че от заразената с антракс крава са яли трима души от Провадия и други петнадесет от Девня, Страшимирово и Варна.

В село Млада гвардия екипи на Гражданска защита дезинфекцираха сметището и района на къщата на починалия 53-годишен от антракс Румен Янков. Изпълняващият длъжността директор на РЗИ във Варна доктор Дочка Михайлова коментира състоянието на осемнадесетте души, които са консумирали заразено месо:

Тези осемнайсет човека им е изписан антибиотик  и провеждат профилактика. В момента също има наш екип, който ще им вземе изследвания. Те нямат никакви оплаквания. Овладяна е ситуацията.

В селото има забрана за извеждане на стадата на паша. Даниел Денев, изпълняващ функциите директор на Областната дирекция за безопасност на храните, обясни взетите мерки:

В понеделник започваме ваксинация срещу заболяването антракс. Извършена е дезинфекция от Гражданска защита на сметището на село Млада гвардия, както и в животновъдния обект, в който е приклано това животно. Всичко останало количество месо под формата на наденици, което са консумирали тези хора, сме иззели в момента, конфискувано е, при нас е и ще бъде унищожено в екарисаж . На този етап нямаме информация да има в търговката мрежа подобни наденици.

Хората в село Млада гвардия естествено са притеснени от случващото се. Жоро Василев, съсед на починалия Румен Янков, сподели:

От една седмица сме в голямо напрежение. Никой не казва истината. Аз лично не се притеснявам за здравето си. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!