Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започна отбелязването на 41-вата годишнина от турската инвазия

Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

В двете части на Кипър започна отбелязването на 41-вата годишнина от турската инвазия на острова. В контролираните от правителството територии се провеждат възпоменателни церемонии и панихиди, а в окупираните зони - тържества и празнични прояви. Кулминацията е утре, в деня на нашествието през 1974 г., когато към тях ще се присъедини и турският президент Ердоган. 


В мемориалните паркове, военни гробища и общини в Кипър се проведоха възпоменателни церемонии, служби и полагане на венци в памет на героите, загинали за родината си при турското нашествие на 20 юли 1974 г. В тях участваха президентът на републиката Никос Анастасиадис, председателят на кипърския парламент, министри. В изказванията си представителите на държавното ръководство осъдиха турската инвазия и подчертаха, че целта на Никозия е постигането на честно и справедливо решение на националния проблем, което да излекува раните от миналото. Проявите, посветени на черната годишнина и най-трагичната страница в историята на Кипър, продължават и тази вечер. В понеделник в 5.30 ч. сутринта – точния час на началото на турското нашествие, сирени ще звучат в Кипър.

В същото време годишнината от "мироподдържащата операция", както Турция нарича нахлуването на армията й на острова през юли 1974 г., се чества празнично в окупираната част като Ден на мира и свободата. Тържествата за него започнаха с 21 топовни изстрела, последвани от "обръщение към нацията" на президента на т.нар. "Севернокипърска турска република" Мустафа Акънджъ. В небето над окупираната Кирения, на чийто бряг дебаркира турската армия, следобед ще има авиошоу с участието на турските военновъздушни сили, а кораби на турските въоръжени сили са отворени за посещение от обществеността.

На празничните прояви в окупираните територии в понеделник, 20 юли, самия ден на турската инвазия, ще присъства и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Честванията се провеждат в момент, когато текат активни преговори между лидерите на двете кипърски общности Анастасиадис и Акънджъ за обединението на страната, както и се предприемат редица мерки за изграждане на доверието между кипърските гърци и кипърските турци.

Решаването на кипърския въпрос, за което сега в Кипър има уникална възможност, ще бъде историческо постижение, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който бе на посещение в Никозия през тази седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!