Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър отбелязва 41-вата годишнина от турската инвазия на острова

Кипър - зелената линия
Снимка: Бранислава Бобанац

Сирени разбудиха Кипър в 5.30 ч. сутринта, отбелязвайки 41-вата годишнина от турската военна инвазия на острова. Тя ще бъде отпразнувана с военен парад в окупираните територии на острова, където на посещение днес пристига турският президент Реджеп Тайип Ердоган.


Воят на сирените прозвуча точно в ранния час, в който на 20 юли 1974 г. започва десантът на турската армия в Кипър. Националната възпоменателна церемония ще се проведе тази сутрин на военното гробище в Никозия, където са погребани жертви на нашествието. Пред мемориала на бойците президентът на страната Никос Анастасиадис ще положи венци. Той ще присъства и на официалната панихида за загиналите по време на инвазията, която ще се отслужи в църква в Никозия. Церемониите днес завършват с възпоменателно събитие тази вечер в президентския дворец.

Военен парад и шествие в окупираната северна част на столицата са главните събития, с които днес в т.нар. "Севернокипърска турска република" се чества 20-и юли, Денят на мира и свободата. Вечерта президентът на непризнатата международно република, с изключение на Анкара, Мустафа Акънджъ дава прием по случай празника. 


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се присъедини днес към тържествените чествания на 20-и юли, който е "гарантирал мира и сигурността на кипърските турци", бе посочено в официалното съобщение на Анкара. Ердоган ще разговаря с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ за последното развитие на преговорите за обединяването на Кипър. Правителството в Никозия обяви, че визитата на турския президент в окупираните територии е незаконна, но очаква да види какви послания за решаването на кипърския въпрос ще отправи той. Ключът към решението държи Анкара, заявиха в свои изказвания в неделя редица кипърски политици. Изтеглянето на турските окупационни войски от острова, които наброяват около 40 000 души, е едно от задължителните условия на кипърската гръцка страна за решаване на кипърския проблем.


Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер подчерта, че конструктивното сътрудничество на Турция е от съществено значение за постигане на споразумение и че той ще продължи да има контакти с Ердоган.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!