Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-голямата част от животните в с. Млада Гвардия вече са ваксинирани срещу антракс

Снимка: Шевкие Чакър

По-голямата част от 600-те животни в село Млада Гвардия, Варненско, вече са ваксинирани срещу антракс. На общоселско събрание стана ясно, че Областната дирекция по безопасност на храните във Варна е научила за проблема десет дни по-късно. 

Доктор Даниел Бенев от Дирекцията призова жителите на селото да съобщават веднага на телефон 112, ако някое животно умре, за да не се разпространява заразата.

Доктор Пенка Велкова, ветеринарният лекар на селото, съобщи специално за БНР, че починалият Румен Янков не ѝ е съобщил за инцидента с животното.

Вечерта я е заклал и сутринта продал. Научих на следващия ден. Има ли подписан договор с мен, преглеждам животните, когато ми се обадят. Не е казал, че има проблем. 

Веселка Николова, жител на Млада Гвардия, смята, че животните в селото не се гледат при добри условия.

Не е на добро хигиената. Кравите не се гледат хубаво, по европейски начин. Трябва да е чисто. В калта живеят кравите, в тинята, в мръсотията. Само да вземат субсидии.

Карантината на животните в селото и забраната да излизат на паша ще продължи вероятно до вторник следващата седмица. Това съобщи доктор Илиян Бойковски от Българската агенция за безопасност на храните.

Свършваме ваксинацията. Остават 21 говеда на човека, който почина, и към 80 овце и козите, които чакаме да минат 24 часа, за да видим. Вчера ваксинирахме около 22 броя кози. Дали ще има някаква неприятна ситуация... Вторник - сряда ще решаваме, зависи от ситуацията, дали ще има починали животни. Ако са в инкубация, може да има починали и от ваксинацията.

Все още се очакват резултатите от пробите на втората умряла крава, както и тези от наденицата и кебапчетата, приготвени от заразеното месо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!