Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ключови реформи в банковия сектор и правосъдието обсъжда парламентът на Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът в Атина ще гласува днес допълнителни реформи за споразумение с кредиторите.
Агенция Ройтерс сочи две ключови мерки, които трябва да бъдат прокарани днес. Една от тях е директивата, според която провалили се банки ще бъдат спасявани на първо място със средства на акционерите и кредиторите си и само в краен случай – от данъкоплатците. На второ място идват нови правила, които ще ускорят разглеждането на гражданските дела в Гърция. Според правителството тези и още няколко мерки ще бъдат достатъчни за старт на преговорите с Еврогрупата за 86 милиарда евро от третия спасителен пакет.
Болезнени реформи, като ограничаването на ранното пенсиониране и удвояването на данъка върху земеделците, ще бъдат приети в зависимост от напредъка на тези преговори. Гласуването им няма да е днес, поради острата съпротива на консерваторите от партията "Нова демокрация". Без тях правителството може и да не събере мнозинство поради бунта на 39 депутати от управляващата партия СИРИЗА, които отхвърлят условията на кредиторите.

Призовани сме да приемем едно много трудно споразумение, което ни беше наложено и което ще има отрицателен ефект върху по-голяма част от народа, заяви гръцкият министър на околната среда и енергетиката Панос Скорлетис.
 
Правителството очаква да започне преговори за третия спасителен пакет от еврозоната веднага след днешния вот. Експертът по рискови операции Ян Рандолф предупреди: Структурните реформи ще срещнат съпротива извън парламента. И държавата може да забави бюрокрацията по тях, защото нямат желание да ги проведат, както и правителството. Това е проблемът. Принуждаваш някой да прави нещо, което не иска и може да се стигне до забавяне и пропуски.

Синдикатите отново свикаха протест пред парламента по време на дебатите


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!