Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хеликоптер се включи в потушаването на пожара в Рила

Снимка: Кети Тренчева

Хеликоптер, предназначен за високопланиски терени на частна авиационна компания, се включи в гасенето на големия пожар на Рила.

Захари Алексиев, изпълнителен директор на "Хелиос еър“ поясни, че хеликоптерът ще превозва хора и техника, докато пожарът утихне:

С единия от тези хеликоптери превозваме хора и техника на мястото на пожара. Качили сме горе около 20 души, както и помпи и всякаква противопожарна техника, която е необходима. Ако трябваше по земя да се качва тази техника, щеше да отнеме много време, а и хората не могат да достигнат до мястото, тъй като в случая пожарът е с много голяма височина.

Повече от 5 часа се спестяват за достигане до мястото на пожара, когато става дума за гасене на огън на 2 000 метра височина, поясни Алексиев:

Безвъзмездно, така както всички тук – огромно количество доброволци, които също са се отзовали - така и ние доброволно предоставихме нашата техника, за да сме полезни при загасяването на пожара. Изказаха ни благодарности, работим съвместно. Фирмата общо взето  е с голям опит в това отношение – работили сме с Португалия и Турция за гасене на пожари.

Пожарът постепенно се овладява, допълни Алексиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Продължават усилията за потушаването на пожара в Рила

Пожарът в Рила е овлядан от три страни. Тежка остава ситуацията в западната част на горящия район. В спасителните дейности са мобилизирани близо 300 човека. Министърът на отбрана Николай Ненчев и директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и..

обновено на 25.07.15 в 12:33