Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В края на август ще бъдат оповестени мерки в подкрепа на изостаналите райони

Лиляна Павлова

В края на август ще бъдат оповестени конкретни мерки в подкрепа на изостаналите райони. Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова след подписване на споразумение за сътрудничество с БАН:

В рамките на целенасочената програма, която разработваме за Северозападна България, за Родопите и за Странджа, да направим много прецизна и много детайлна карта, информация и анализ, какъв трябва да е обхватът, за да можем след това да детайлизираме вече конкретните мерки и проекти, които да реализираме на територията на този географски район. Следващата стъпка - това е много детайлен анализ на полупланинските и планински райони, защото те имат своите специфики. Продължаваме активната работа отново с Института към БАН по археология. Само за изминалите години имаме инвестиции от около над 10 млн., които са инвестирани в археология.

От 2016 г. всички многофамилни жилищни сгради ще бъдат подкрепени както по националната програма за обновяване на жилищата, така и по европейската програма. Това означава, че сградите с под 36 апартамента и тези, които са паметници на културата, ще могат да разчитат на финансиране на проекти за енергийна ефективност:

2016 година ще е много активна, вече от гледна точка на строителни дейности по тези 1200 сгради. Всички сгради, които не попадат да бъдат финансирани по линията на Оперативна програма "Региони в растеж", и с по-малък брой апартаменти, от 1 януари ще могат да кандидатстват и по националната програма. По този начин вече няма да има сгради, многофамилни жилищни сгради, които да нямат начин, по който да бъдат финансирани, и всички многофамилни жилищни сгради ще получат възможност да участват по нашите програми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!