Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половин милион лева ще бъде максималната санкция за фирма, която умишлено замърсява природата

Снимка: Капитал

Половин милион лева става максималната санкция за предприятие, което умишлено замърсява природата. Това записаха депутатите с промени в Закона за опазване на околната среда. Санкциите бяха предложени от екоминистерството, след като в средата на юни "Лукойл" допусна нефтен разлив.

Според промените операторът трябва да преразглежда плана за предотвратяване на големи аварии в рамките на всеки пет години. Също така кметът на община, в която има подобни предприятия, трябва да изготви външен авариен план за мерките, които трябва да бъдат предприети извън територията му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Няма замърсяване на въздуха след пожара в бургаския завод "Кроношпан"

Екип на РИОСВ - Бургас, Община Бургас и Регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда извърши проверка на място на възникналия инцидент на площадката на „Кроношпан България” ЕООД. Пожарът е овладян. Инцидентът е възникнал..

публикувано на 11.07.15 в 10:31

500 000 лева глоба за замърсяване на природата иска екоминистърът

Глоба до 500 хиляди лева за оператор, който умишлено или случайно допусне замърсяване на околната среда, както и при създаване на рискове за защитени видове и за човешкото здраве. Това предложение за законови изменения представи министърът на околната..

публикувано на 09.07.15 в 15:21
Варна

Варненското езеро и близко разположените зони за къпане в Черно море са защитени от замърсяване

Варненското езеро и близко разположените зони за къпане на Черно море са предпазени от замърсяване, сведен е до минимум рискът върху околната среда и здравето на населението на живеещите в черноморските крайбрежни зони. Това стана ясно по време на..

публикувано на 24.06.15 в 14:09

Русенци протестират срещу замърсяването на въздуха от завода за автомобилни части

Граждани на Русе се събраха днес на площад "Свобода", за да проведат дискусия "За въздуха на Русе". Причината е замърсеният въздух, а организатор е Гражданското движение "Бъдеще за Русе" с председател Бойко Никифоров. "Събрахме се да обсъдим действията..

публикувано на 20.06.15 в 12:41