Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди нелегални имигранти пристигат ежедневно на гръцките острови в Егейско море

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Хиляди бежанци и нелегални имигранти пристигат ежедневно на гръцките острови в Егейско море. Властите видимо не могат да се правят с бежанската вълна. Много гърци се включиха доброволно в помощ на бежанците.  

Гръцки острови се превърнаха с бежански лагери за временно настаняване на хиляди хора. Сред тях много са майките с деца. Гърция няма средства да се справи с бежанската вълна. Въпреки кризата и трудностите много доброволци се включиха в помощ на местните власти, съобщават лекари, но условията поставят на риск живота и здравето на бежанците. Островите Лесбос, Кос и Лерос приемат повече хора, отколкото биха могли да издържат и като изхранване, и като места за настаняване, съобщават кметовете на тези райони.

За последните три дни над 2 хиляди бежанци са пристигнали на гръцките острови в Егейско море, по информация на граничните власти. Всеки ден се налага спасителна акция за бедстващи хора в Егейско море.
Част от бежанците се прехвърлят във вътрешността на страната, където има условия да бъдат настанени.
В последния месец през Солун минава голям брой бежанци, които имат вече издадени документи за прехвърляне в други европейски страни. Настаняват ги в хотели. Осигурява им се и храна.
Медиите коментират, че гръцките власти не са в състояние да упражнят контрол върху всички, които влизат в страната, и рискът от навлизане на екстремистки елементи е голям.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!