Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишен е интересът към обсерваторията в Рожен

| обновено на 08.08.15 в 16:19
Снимка: Национална астрономическа обсерватория Рожен

Повишен е интересът на туристите към Националната астрономическа обсерватория - Рожен, съобщи директорът й Никола Петров:

 Идват през деня, идват и за нощно наблюдение. При хубави нощи, всяка вечер има поне по две групи. До полунощ и след полунощ, продължаваме да се занимаваме с желаещите да научат нещо повече за астрономията.

 Посещенията през деня са на всеки кръгъл час с групи от 6 човека. За нощните наблюдения, групата не трябва да надвишава 15, допълва Никола Петров:

Телескопът е 30-сантиметров за нощните наблюдения. Наблюдава се през окуляр, не снимаме. Професионалните телескопи не дават възможност за визуални наблюдения. Използваме малък телескоп, така наречен туристически. През деня има лекция-беседа, където се намира нашият най-голям телескоп, с диаметър на огледалото два метра.

Най-честите въпроси, които задават туристите са:

До колко сме сами във Вселената, има ли други планети, подобни на нашата, има ли извънземни, виждали ли сме летящи чинии, дали ще ни удари астероид, дали ще ни удари комета. При положение, че имаме немалко научнопопулярни предавания, възможност да следим в интернет какво се случва в науката. Науката не може да отговори на тези въпроси.

Реакции на посетители, както и подробности, чуйте в репортажа на Радостина Чернокова в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!