Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест присъди за рухналата козирка на банка във Варна

Шест осъдителни присъди даде съдът по делото за рухналата козирка на Първа инвестиционна банка във Варна, причинила смъртта на 22-годишната студентка Гергана Велинова. Решението на Върховния касационен съд не подлежи на обжалване.

Двама от общо осемте подсъдими бяха оправдани, шестима са признати за виновни за причиняване на смъртта на студентката поради немарливо изпълнение на занятия. За различни срокове съдът лиши от права да упражняват професиите си 6 длъжностни лица. Само един от подсъдимите - Татяна Николчева, управител на фирма "Валда 90", наета като подизпълнител на строителния обект на офиса на банката, се призна за виновна и сключи споразумение с окръжната прокуратура във Варна. Тя беше осъдена на една година затвор, три години изпитателен срок и е лишена от права да упражнява професии и дейност, свързани със строителството за срок от три години.

През януари 2008 г. след снежна виелица рухна козирката на банков офис в центъра на морската столица. Руините на козирката затрупаха 22-годишната Гергана Велинова, която е била пред банкомата на сградата. Тялото й бе открито два дена по-късно при разчистване на отломките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!