Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция няма намерение да извършва сухопътна операция срещу кюрдите в Сирия

Турция няма намерение да извършва сухопътна операция срещу кюрдите в Сирия. Това заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турска телевизия.

По думите му опция за операция по суша на турската армия срещу сирийските кюрди от ПДС не е разглеждана, въпреки че турската армия разполага с пълномощия за трансгранична операция при заплаха за сигурността на страната.

Но това не означава, че одобряваме действията на Сирийските кюрди, те получават подкрепа, понеже се сражават срещу "Ислямска държава", но те не се борят за постигане на мир в Сирия, каза турският дипломат номер едно.

Сирийските кюрди се считат за крило на екстремистката Кюрдска работническа партия ПКК, която поднови терористичните атаки в Турция. Откакто турските военновъздушни сили започнаха да нанасят удари по лагерите на групировката в Северен Ирак, не минава ден без терористично нападение. За по-малко от месец загинаха над 20 турски военнослужещи.  

В същото време министър Чавушоглу опроверга информацията за участие на турски изтребители Ф16 в ударите на американски самолети срещу позиции на "Ислямска държава" от базата Инджирлик.
Турски изтребители не са участвали в операцията от военновъздушната база в Инджирлик, заяви турският външен министър.
Вчера САЩ за пръв път изпратиха пилотирани самолети, които са дислоцирани в базата Инджирлик за удари по позиции на "Ислямска държава". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!